De persoonlijke bijdrage van
lobby gastheer Bert Kommerij
22 december 2019
De taartjes van Ramona worden steeds mooier. Ramona is chef patisserie en december roept het beste in haar op. Naast kerstmutsjes maakt ze nu ook glimmende kerstballen en rendieren van chocola. Het zijn stuk voor stuk kunstwerken die dagelijks te bewonderen zijn in de vitrines van de bakkerij. Zonde om op te eten. Ik wist wel dat taarten bakken een vak was, maar zo.
Tijdens de vakantie kwam ik er trouwens achter dat toerist zijn ook een vak is. Je ondergaat de hospitality ineens vanaf de andere kant van de lijn. Je moet kunnen wachten en ontvangen. Dat is in het begin even wennen. Je hebt twee soorten hospitality: echte en neppe. Neppe hospitality heb je meteen door. Je komt terecht in de routine van een ander. Het is de hospitality van de fake smiles en de gebaartjes, de knikjes en de dagelijkse handelingen die bij iedereen werken dus bij jou ook. Je zit in een machine en dat heeft iets geruststellends.
Bij echte hospitality komt de menselijkheid om de hoek kijken, de fouten en gebreken, het gestuntel en intenties, maar het hart zit er in en als het hart erin zit dan maakt een foutje niet uit.
Twee weken is eigenlijk te kort om een professioneel toerist te worden, dus wordt vervolgd.
Wensen wij u tot die tijd allemaal hele fijne feestdagen met veel kerstballen en mutsjes en alvast het beste voor 2020!
Werktijden van deze week: di, wo, vrij, za: 10.00-18.00.
See you in the Lobby!